E-mail: kontakt@christinakroner.se | Telefon: 0709-99 66 33

Om mig

Christina Kronér

Christina KronerJag började fotografera 1986 efter att ha gått en ettårig fotokurs i San Francisco. Ett jobb på Skara Tidning gav mig möjligheten att lära mig allt om pressfoto från grunden av de andra fotograferna på fotoavdelningen. Efter några år började jag fotografera för GT i Göteborg.

1993 sökte jag ett vikariat på Expressen och flyttade till Stockholm för att arbeta. Jag tillbringade ett fantastiskt roligt år på tidningen och flög över hela Sverige och ibland utomlands för att ta bilder på allt som hände. Roligast var jobben för nöjesbilagan och resebilagan. Men även nyhetsbilder inspirerade mig på grund av pulsen och konkurrensen med andra medier.

Efter mitt vikariat på Expressen ville jag resa mer. Jag startade då eget bolag och blev frilansande fotograf med researrangören Ving och Expressen som mina största kunder. Under 18 år har jag i omgångar besökt Vings olika resmål runt om vi världen. Jag tycker om bilderna från Thailand där jag fotograferade 18 hotell och sex olika resmål på två veckor. Att få ha sett och upplevt alla stränder och resmål känns fantastiskt och nu vet jag verkligen vart jag vill och inte vill återvända. Resejobben ger mig en kick eftersom jag gillar språk och att möta människor från olika kulturer. Genom åren har jag lärt mig att tala franska obehindrat och jag tar mig fram och blir förstådd även på spanska.

Jump

Mitt troligen tokigaste jobb gjorde jag för GT när jag hoppade bungyjump med kameran i handen 80 m ned från Eriksbergsdockan i Göteborgs hamn.

När den digitala tekniken gjorde revolution i början på 2000-talet gick jag Svenska Fotografers Förbunds auktorisationsutbildning i digital bildhantering för att lära mig allt och förstå hela kedjans gång, från att man tar en bild till att den visas digitalt, i tidning eller på fint papper i magasin. Hur man skärper bilden optimalt och kalibrerar sin skärm, skrivare och förbereder en bild för tryck. Kunskapen gör att jag vet exakt hur bilden kommer att se ut i tryck redan när jag tittar på bildskärmen. Det ger en enorm säkerhet i arbetet och är samtidigt en trygghet för kunden.

Mellan resejobben arbetar jag med press, event och reklam för företag. År 2008 fotograferade jag ett stort massmedialt bröllop i Göteborg. Festen pågick under tre dagar och många av gästerna var celebriteter från hela världen. Jag var bruden och brudgummens egna fotograf, följde dem hela tiden och tog deras privata bilder. Sedan dess har jag ofta anlitats för att följa brudpar från början till slut för att dokumentera deras stora dag i reportageform.

Vid sidan av min fotografering har jag studerat på Handelshögskolan i Göteborg och 1991 tog jag civilekonomexamen med redovisning som inriktning. Vid min fars bortgång 2012 blev jag delägare och invald i styrelsen i det golv- och byggrossistföretag i Skövde som han hade varit med och startat.

Det här var lite om mig och om ni vill engagera mig som fotograf är det bara att höra av sig. Eftersom jag har en bred erfarenhet från flera olika former av fotografering kan jag utföra många olika sorters uppdrag. Allt från rena pressjobb till event, resereportage, företagsreklam och bröllop.